דיאלוג זוגי אינטימי לשנה החדשה
דיאלוג זוגי אינטימי לשנה החדשה מתי לאחרונה ישבתם יחד, הסתכלתם זה לזו בעיניים וקיימתם דיאלוג
הרבה פעמים הזוגיות מתחזקת כששני בני הזוג עוברים את התקופה הקשה והמאתגרת במחלת הסרטן. מחקר שפורסם בירחון של אונקולוגיה קלינית הראה מטופלים נשואים חיים יותר מאשר מטופלים שלא נשואים.
עם זאת, לא לכל הזוגות יש זוגיות חזקה מספיק כדי לשרוד את הסרטן. עוד מחקרים בירחון 'סרטן' ו'בריאות והתנהגות חברתית' הראה שאשה חולה בסרטן תיפרד או תתגרש מבעלה פי שש יותר מאשר גבר.
השפעת סרטן על זוגיות נגרמת ממספר סיבות. הוא מכניס יותר לחץ, מתח ושינויים בנושא התמודדות הזוג עם המצב.
דמיינו את תחומי החיים השונים והלחץ בהם נמצאים זוגות רבים ותוסיפו לזה פחד הישרדותי (האם ננצח את המחלה או לא) ביקורים אינסופיים בבתי חולים, חוסר בטחון כלכלי, ילדים שנמצאים במתח וזקוקים לדאגה וטיפול יומיומי ועניינים שבשגרה כמו בישולים, חוגים ועוד, הופכים להיות נטל עצום על בני הזוג.
ברוב המקרים, תקשורת שהיתה קשה לפני גילוי המחלה, משפיעה עוד יותר גם בהמשך.
הסרטן משפיע כמובן גם על התומך הראשי (בן הזוג). רוב תפקידי הבית נופלים על כתפיו, תוך תמיכה גדולה בבן הזוג החולה. אך לא כל בני הזוג מצליחים לקחת על עצמם את התפקידים הפיסיים והמנטליים שנדרש מהם. מחוסר יכולת או רצון הם יוצאים ממערכת היחסים הזוגית.
סרטן משפיע על זוגיות בהיבט שלילי כי לא תמיד בני הזוג המלווים מצליחים להתמודד עם הטיפול האינסופי, או שאין להם רצון להיות בכל טיפול של בן הזוג החולה. חלקם אף מתנגדים לטיפול מבחינת אידיאולוגיה או חווים קושי להיות בבתי חולים ולראות וזריקות או שאר טיפולים.
קשיים לא חסר…
במחלת הסרטן החולה חווה כאבים שונים, מתח נפשי, חוסר ביטחון בדימוי הגוף (רזון, השמנה או התקרחות). מטבע הדברים נפגעת גם האינטימיות הפיסית.
סרטן משפיע על זוגיות כי יש פחות רצון ותשוקה לאינטימיות ועוד נושאים שיכולים לייצר מתח על הקשר הזוגי. בני הזוג לא פנויים רגשית להנות ממיניות או אינטימיות פיסית והם עסוקים בהישרדות.
אך תמיד אפשר לייצר אינטימיות שמותאמת לתקופה זו.
ניתן לשתף אחד את השני בשיחות רגישות ומעמיקות. ניתן להתעניין זה בזו בנושאים שונים (למאגר שאלות לחצו כאן). זאת יצירת קרבה אחרת שמייצרת אינטימיות וקשר קרוב ועמוק.
אפשר לשתף זה את זה בצורך או ברצון לסקס אחר שייצור אינטימיות, אפילו אם זה רק התכרבלות, מסז', דברי נועם הדדיים, הכרת תודה. ניתן להיות יצירתיים.
הסרטן משפיע על זוגיות גם בהיבט של הדימוי העצמי של המטופל. אם זה צלקות מניתוח, הורדה או עלייה דרמטית במשקל הגוף ושינויים פיסיולוגיים אחרים.
נמצא במחקרים רבים על הקשר בין ליווי ותמיכה טובים וחיוביים של בן הזוג המטפל, על סיכויי ההחלמה הטובים של המטופל (בן הזוג החולה).
מובן שאם בני הזוג נפרדים במהלך הסרטן זה יכול להשפיע מאוד על ההחלמה של החולה. רווחת החיים והטיפול מהאחר יורדים בצורה משמעותית. קשיים כלכליים הופכים למשמעותיים יותר, במיוחד אם זה משפיע על קבלת טיפול מתאים למטופל.
אם בני הזוג נפרדים, זה משפיע גם על היכולת של החולה להגיע לטיפולים השונים ולהסתמך על בני משפחה או חברים לתמיכה ועזרה.
סרטן משפיע לרעה על הזוגיות אך בני זוג רבים מוצאים את הדרך שלהם להתמודדות במהלך התקופה.
סרטן משפיע על זוגיות גם במובנים חיוביים, הוא יכול אף לחזק את הקשר.
למרות שבני הזוג לא בוחרים בכך, הם יכולים ללמוד על עצמם ועל הזוגיות שלהם יותר מבעבר. יש זוגות שאחד מבני הזוג לומד לראשונה להפעיל מכונת כביסה או להתעסק עם סידורי הבית ותפקוד זה נשאר גם לאחר ההחלמה.
בני הזוג החולים מגלים את התמיכה הרכה והאמפתית והעזרה ההדדית האחד של השני ופחות לוקחים זה את זה כמובנים מאליהם.
ראינו שסרטן משפיע על זוגיות אך יש דרכים רבות שעוזרות לזוגות לשמור על הזוגיות שלהם חזקה גם במהלך מחלת הסרטן והטיפולים השונים והקשים שבו.
חשוב לשמור על תקשורת פתוחה. ניתן להיעזר בעו"ס או גוף אחר במרפאה על מנת לעזור לזוגות שמתקשים בשיח ותקשורת. הם יכולים לעזור במרחב פתוח ובטוח לתקשורת הזוגית.
יש קבוצות תמיכה שעוזרות לחולה להתמודד עם השינוי, הקושי והכאב בחייו, וגם לתקשר עם אחרים על המצוקות והקשיים שהוא חווה. בקבוצות התמיכה החולים נעזרים זה בזה ומעניקים עצות איך לנווט ולג'נגל בתקופה זו.
בני הזוג המלווים יכולים להיעזר בעזרה חיצונית כדי להתמודד עם מה שעובר עליהם, פיסית ונפשית. הם זקוקים למערכת תמיכה גם כן. הם תומכים בחולה אך זקוקים גם הם לכך. הם זקוקים להרבה כי הם נותנים הרבה.
התמיכה לחולה ולבן זוגו המלווה מעניקה שליטה על חייהם שהשתנו, יכולת התמודדות עם מתח וחרדה. הם לומדים לתקשר בצורה ברורה יותר זה עם זה ולהתמודד עם דאגות ופחד מהעתיד.
גם בעלי ואני חווינו את התקופה הלא פשוטה הזאת שממשיכה להדהד גם לאחר ההחלמה.
רצוי ששני בני הזוג יבנו ארגז כלים נפשי ופיסי רחב ומתאים.
בעלי שחלה, ובדרך כלל אוהב שליטה בחייו, הבין שכרגע אין לו שליטה על הנעשה בגוף אך כן על הפעולות שהוא יכול לעשות כדי להקל על עצמו. הוא הזכיר לעצמו באופן יומיומי שיום שעובר לא חוזר, שהוא צריך ללמוד לנוח ולהרפות מהשליטה, להתמקד בריפוי ולחשוב מחשבות חיוביות. וכן, הוא למד לעשות מדיטציות.
כמלווה לקחתי בחשבון שהולכת להיות תקופה עמוסה בה אמשיך לעבוד ואקח על עצמי גם את התפקידים שלו. ידעתי שעלי לנשום עמוק ולעשות כל שאני יכולה כדי לעודד את אוחו ולתמוך בו במאבקו הקשה.
שמתי את עצמי בצד והייתי עבור ההשירדות שלו.
ידעתי להיות חזקה ולשדר אופטימיות אך גם להיות חלשה ולבכות את הקושי. מותר לי וכל הזמן חשבתי לעצמי שזה הרי זמני.
תקשרנו את עצמנו טוב יותר ובסבלנות אין קץ. תקשרנו גם את הצרכים וגם את הפחדים והרגשות.
כתבתי בעבר ב- YNET על ההבדלים בינינו שיצרו חיכוכים בזמן המחלה. לקריאה לחצו כאן.
לסיכום, בני הזוג נאלצים למצוא דרכים לחיזוק הקשר, להיות עדינים ומכבדים את עצמם ותחושותיהם וגם את של בני הזוג כי התוצאה חשובה לשניהם.
בתמונה: רן והלית אסא | זוגיות במזל סרטן (לדף בפייסבוק לחצו כאן)
מעוניינים להגיע לסדנה קסומה מעצימה ומקרבת שתעזור לכם להתגבר על הקשיים?
אנחנו מזמינים אתכם לסדנה שתקרב ביניכם 'זוגיות במזל סרטן'.
לפרטים לחצו כאן
דיאלוג זוגי אינטימי לשנה החדשה מתי לאחרונה ישבתם יחד, הסתכלתם זה לזו בעיניים וקיימתם דיאלוג
4 עקרונות לזוגיות מוצלחת ללמוד איך לריב נכון זה הכרח בעולם בו יש פערים שונים
בגידות שנחשבות כטאבו בכל העולם כמעט, נפוצות מאוד, יוצרות שברון לב והורסות משפחות. האם חייבים להיפרד, להתגרש, או שיש מה לעשות עם זה?
זוגות רבים בכל העולם נעזרים במטפלים ויועצים לשם תמיכה במערכות היחסים שלהם. יש לכך סיבות רבות. בכתבה זאת אציג חלק מהן.
כתומכת לחימה במחלת הסרטן, חוויתי קשייים רגשיים ונפשיים גדולים, דווקא לאחר החלמת בעלי ממחלת הסרטן. דווקא כשהיינו צריכים לשמוח, נפלתי לדיכאון.